Album: The Horrors – Strange House

Ha már a héten The Horrors koncert lesz (ajánló erre), azt gondoltuk érdemes lenne, hogy ha az ő nevükben telnének el a következő napok, készülődés képpen . Igyekszünk összefoglalni a zenekar, igaz nem olyan régi, de annál terjedelmesebb munkásságát. Kezdjük is el!

Alig négy éve, hogy megjelent a The Horrors első lemeze a Strange House. Egész jól szerepelt a brit lemezeladási listákon, egészen a 37. helyig jutott el. Azt, hogy az album címe mi legyen a rajongóktól kérdezték meg, a zenekar hivatalos fórumán, de a Psychotic Sounds for Freaks and Weirdos túl hosszú cím lett volna a lemeznek, ezért inkább egy The Attack szám címet választottak, amelyet a MySpace-ükön adtak közzé.

A lemezt vegyes fogadtatás érte, vagy imádta vagy utálta az ember. Már a 2006-osThe Horrors EP megjelenésekor lehetett sejteni, hogy nem egy átlag zenekarról van szó. A kemény basszusok, az orgona, a vinnyogó gitár és persze Faris Badwan ordibálása teljesen eltért az akkori indie zenéktől. A Sheena Is A Parasite az egyik legjobb példa rá volt, hogy mire számíthat az ember az első lemezükön (fel is került a SH-ra).

Persze nem lehet elmenni a mellett sem, hogy a The Horrors-nak nem csak a zenéje, de a külseje is hű volt a banda nevéhez. Nem volt számukra nagy gond, hogy sminkeljék magukat és úgy öltözzenek föl mint valami kísértet kastély lakója. Mind az ötük vékony alkata csak ráadás volt. Még egy Mighty Boosh részben is benne voltak.

Miután 2007 márciusában megjelent a Strange House elkezdődött a zenekar pályafutása. Együtt turnéztak a Black Rebel Motorcycle Club-al és az Arctic Monkeys-al, majd kétszer is meghívást kaptak az NME turnéjára. A lemez egyik fő erénye, hogy rövid volt. Fél óránál tovább úgy se bírta volna senki hallgatni ezt a horror rock-ot (na jó nekem sikerült akkoriban). A She Is The New Thing volt a legnagyobb slágere a lemeznek, a legtöbb zenecsatorna éjjel-nappal vetítette. Igazából egy elég szűk réteg szerette őket, főleg az akkori tini lányok. Koncertjeik híresek voltak a rövidségükről és a zenekar teljes önkívületi állapotba eséséről.

Hiába, ha nincs az NME, talán nem is emlékezne már senki arra, hogy létezik a The Horrors. Valószínűleg meg is érezték a srácok, hogy változtatniuk kell a jövőben ha érvényesülni akarnak a zene világában. Ennek a változásnak az első szele két évvel később érkezett meg, a Sea Within A Sea online debütje alatt, de ez már egy másik történet.

Az MTV által is betiltott Sheena Is A Parasite klipje, amelyet Chris Cunningham rendezett:

A Strange House legismertebb kislemez dala a She Is The New Thing:

Hát igen, kicsit mások voltak pár évvel ezelőtt. A Gloves koncerten:

Advertisements