Album: Mystery Jets – Radlands

Picture of Mystery Jets

Történt, hogy a londoni Mystery Jets a tavalyi SXSW-és titkos koncertjük után fogták magukat és a texasi Austinba költöztek az immáron negyedik lemezük elkészítéséhez. Előző lemezük a Serotonin sajnos nem lett akkora siker, mint az őket befutottá tevő Twenty One, így hát kellett is nekik a levegő változás. Azóta hazatértek, koncertezgettek és sajnos basszusgitárosuk, Kai Fish – aki közben szóló karrierbe fogott, de még a lemez elkészítésében részt vett – is maga mögött hagyta a zenekart. Lássuk érdemes volt-e Amerikába költözniük a Radlands miatt.

Csakúgy mint az Arctic Monkeys-on úgy a Mystery Jets-en is megragadt ez az amerikai életérzés – szennyezik ott a vizet vagy mivan? – és ha mostanában valaki összefut velük, nehezen tudja elhinni róluk, hogy valójában angolok. Természetesen az eddigi indie rockos stílusuk nekik is elkarcosodott a Colorado partján. Valahogy mindig is az erősségük volt az albumnyitó szám kiválasztása és ez alól az album címét adó Radlands sem kivétel. Melankolikus kezdete villámszerűen csap át egy sokkal pörgősebb irányba, az alapozás máris megvolt. Egy kis ugrás után következik a lemez első kislemezdala a Someone Purer. A szám szinte hangról hangra épül fel majd bumm és két perc után meg kapjuk a lemez legjobb refrénjét, “give me rock & roll” és bizony ez az, ami körül írja albumukat. A Tha Hale Pop-ban olyan, mintha maga a Scissor Sister tagjai énekelnék a kórust. Az olyan számokban, mint a The Nothing és a Lost In Austin – amelyben fantasztikus váltások vannak – még a 90-es évekbeli Radiohead féle rockot is eszünkbe juttathatja. Természetesen továbbra is Blaine és William énekel felváltva, de a Take Me Where The Roses Grew-ben egy gyönyörű duettet halhatunk Sophie-Rose Harper és Blaine között. Az albumzáróLuminescene abszolút egy olyan dal, amely hallgatása közben egy tipikus amcsi ház verandájára képzeljük magunkat.

Mystery Jets-ben eddig még  igazán nem csalódhattunk  és szerencsére most sem érték el, hogy negatív véleménnyel legyünk róluk. Jó album a Radlands, habár nem is az eddigi a legjobb munkájuk. Reméljük a jövőben is megtartják  ezt a szintet.

Megjelenés: 2012.03.28.
Műfaj: indie rock
Kiadó: Rough Trade Records
Hallgasd meg: Radlands, Someone Purer

01. Radlands
02. You Had Me At Hello
03. Someone Purer
04. The Ballad Of Emmerson Lonestar
05. Greatest Hits
06. Tha Hale Bop
07. The Nothing
08. Take Me Where The Roses Grew
09. Sister Everett
10. Lost In Austin
11. Luminescence

Advertisements