Sziget 2012 – A második nap

A huszadik Sziget második napja nem meglepő módon remekre sikeredett, persze nem volt túl sok a számunkra is izgalmas koncert – és még abban a kevésben a kevés választékban is, amit mi szeretünk volt egy ütközés -, de amikre eljutottunk emlékezetesek maradnak.

Délután háromkor már az A38 sátora előtt várakoztunk a Citizens! fellépésére, amit máig nem értem hogy-hogy elhívták hozzánk, hiszen a friss zenekarok a Sziget palletájában olyanok, mint a fehér holló. A Franz Ferdinand frontember, Alex Kapranos által mentorolt csapat eleinte kicsit bizalmatlanul, majd egyre magabiztosabban mutatta be első lemezének a Here We Are-nak a számait. Tom tökéletes frontembernek bizonyult, volt kellő komunikáció a közönséggel és közönségbe ugrás valamint póló levétel a hölgyek kedvéért. Zenéjük az elmúlt évtized indie szcénájához hasonló, persze mai köntösben, amelyet állítólagosan hip hop elemekkel is kiegészítenek. Sajnos ez a korai idősáv odatett a zenekarnak, sebaj, jövőre úgyis jönnek egy klubkoncert erejéig Budapestre.

Maximo Park sosem volt különösebben a kedvenc zenekaraim között, az “elmegy” kategóriába tartoztak mindig is. Már előző lemezükkel is jártak nálunk, de idén már a pár hónapja megjelent The National Health-et hozták el a magyar rajongóknak. Sajnos az a baj velük, hogy a számaik túlzottan is egyformák és monotonok, komolyan néha elkalandoztam és az órámat néztem, hogy mikor mehetünk már a következő koncertre. Három, négy éve még tökéltes lett volna ez a koncert, de ma már nem nevezhető egy Nagyszínpad képes zenekarnak a Maximo Park.

Egyszerűen nem tudom megérteni a szervezőket, hogy voltak képesek egy időpontba rakni a Friendly Fires-t és Crystal Fighters-t, hatalmas dilemma volt eldönteni, hogy melyik csapat fellépését tekintsük meg, végül a Crystal Fighters mellett döntöttünk. Úgy három évvel ezelőtt mikor még a Xtatic Truth és az I Love London volt az internet legnagyobb slágere még a legmerészebb álmomban se képzeltem volna, hogy valaha is ez a spanyol delegáció sikeres lehet az itthoni körökben, erre föl 2012 az Aréna színpadán egy akkora bulit csinálnak, hogy tátott szájjal és átizzadt ruházattal veszem észre, hogy megcsinálták a lehetetlent. Eddig az idei Sziget legjobb koncertjét az ő nevük mellé kell, hogy tűzzük fantasztikus showjuk mellé. Sajnos az este további részében számunkra semmi érdekfeszítő koncertet nem találtunk, ezért egy kicsit felfedeztük a Sziget varázslatos világát.

Advertisements