Lemezkritikák: Muse, Tame Impala, Egyptian Hip Hop, Ultraista

Picture of Egyptian Hip Hop — The Fly / Layla Smethurst

Az utóbbi időben egy kicsit lemaradtunk a lemezkritikákkal, úgyhogy mostantól rövid ajánlókkal készülünk, lehetőleg a legfrissebb lemezekkel. Első körben az elmúlt egy hónap legjobb darabjait mutatjuk be.

Muse – The 2nd Law

Valószínűleg az utóbbi években akadtak bőven olyan Muse rajongók, akik csalódtak kedvencük előző lemezében, a The Resistance-ban (a Twilight féle csapongásról nem is beszélve), és miután bejelentették, hogy hatodik lemezükre nagy hatással volt a dupstep, azután sem lett jobb a helyzet. Szerencsénkre a The 2nd Law csak nyomokban tartalmazza ezeket az elemeket, főleg az albumzáró duó, no, meg a slágergyanús Follow Me. A Supermacy egyenesen olyan, mint ha egy James Bond film introjához készült volna, pályáztak is a Skyfall-ra, de végül Adele lett a szerencsés. Ezúttal basszusgitárosuk, Christopher Wolstenholme is írt két számot, méghozzá alkoholproblémájáról (Save Me, Liquid State). Novemberi koncertjük előtt azért hallgassátok meg párszor a lemezt.

Megjelenés2012.10.01.
Műfajalternatív rock, elektronikus rock
KiadóWarner
Hallgasd megSurvival, Big Freeze, Supremacy

Tame Impala – Lonerism

Kevin Parker-ről nyugodtan kijelenthetjük, hogy korunk egyik legzseniálisabb dalszerzője. Míg a többiek a Pond-al turnéztak világszerte (mellesleg az ő debüt lemezük is igen jó lett), addig ő szépen megírta és felvette a Tame Impala második lemezét. A Lonerism van olyan jó, ha nem jobb is, mint az azt megelőző Innerspeaker. Továbbra is a 70-es évek pszichedelikus rockját idézik meg. Olyan számok után, mint az Elephant vagy a Feels Like We Only Go Backwards kész időutazáson veszünk részt. De nem estek abba a hibába, hogy egy kort megidéző lemezt készítettek, mivel bőven rendelkezik a lemez modern ötletekkel, sőt ezúttal sokkal kísérletezőbbre lett véve hang, ami csak a javára vált.

Megjelenés2012.10.07.
Műfajkrautrock, pszichedelikus rock
KiadóModular Recordings
Hallgasd megElephant, Why Won’t They Talk To Me?

Egyptian Hip Hop – Good Don’t Sleep

Az Egyptian Hip Hop-ról a két évvel ezelőtti EP-jük óta semmit sem lehetett hallani, de végre idén visszatértek debüt lemezükkel, aGood Don’t Sleep-el, amely bizony más lett, mint amire számítottunk. Az elmúlt idő alatt nagyon lehiggadhattak a srácok, hiszen a slágeres számokat felváltották a hat perc körüli pszchidelikus orgiák. Hiába, a Connan Mockasin és Late Of The Pier féle zenekarok társasága megtette a hatását, egyéb dolgokról nem is beszélve… Nem is baj, hiszen így születhetett meg az év egyik legjobb lemeze, bár a legtöbb fül ellenkezni fog számaik ellen. Kell egy kis elborultság, hogy imádni lehessen ezt a lemezt, de csak hallgassátok meg dream pop-os SYH-t vagy a funkos Yoro Diallot és ámuljatok.

Megjelenés2012.10.21.
Műfajdream pop, pszichedelikus rock
Kiadó: R&S Records
Hallgasd meg: SYH, The White Falls, One Eyed King

Ultraista – Ultraista

Vérbeli Radiohead rajongóknak Nigel Godrich nevét talán nem kell bemutatnunk, de a biztonság kedvéért eláruljuk, hogy ő az állandó producerük, afféle titkos hatodik tag. Még nyár elején bejelentette, hogy Laura Bettinson-al és Joey Waronker-el közösen megalapították az Ultraista-t. Azóta október elején megjelent címnélküli lemezük, amelytől igazából többet vártunk volna. Szinte az összes számban ugyanaz a szintetizátor hang van, de valahogy mégis letud kötni végig. Éjszakai utazáshoz, kocsikázáshoz tökéletes párosítás.

Megjelenés: 2012.10.01.
Műfaj: electropop
Kiadó: Temporary Resisdence
Hallgasd megOur Song, Smalltalk

Advertisements