Best Albums Of 2012: 30-21.

cropped-fej.jpg

Újra itt az év vége, ami egyben azzal is egyenlő, hogy az egész internetet elárasztják a különböző listák. Természetesen mi sem maradunk ki a buliból és a következő hetekben az IndieClub-on összegyűjtjük, hogy milyen is volt 2012 zenei szemszögből, legelőször lássuk 30-tól 21-ig az év legjobb lemezeit.

30. Twin Shadow – Confess

Album cover for ConfessGeorge Lewis egyenesen visszaröpített minket a 80-as évekbe Confess című második lemezével. Bő félóra erejéig időutazásban vehetünk részt, és valamilyen szinten még komolyan is lehet venni az egészet, habár tudjuk, hogy egy lerágott csont ennek az évtizednek a hangzása. Mégis Twin Shadow bebizonyította, hogy még így 2012-ben is fel lehet idézni ezt a korszakot.

———————————————————

29. Breton – Other Peoples Problems

Album cover for Other People's ProblemsNehéz eldönteni a Breton-ról, hogy jobban jártak volna ha 2007-08 környékén adják ki első lemezüket. Slágereikkel tuti a listák elején lettek volna, de mielőtt félre értenétek nagyon is egy aktuális bandáról van szó. Az Other Peoples Problems igazán változatosra sieredett a downtempo-tól fogva az indiepop számokig mindent megtalálhatunk debüt lemezükön.

———————————————————

28. Hot Chip – In Our Heads

Az In Our Heads immáron az ötödik Hot Chiplemez lett és bizony még mindig van potencia ebben a geek kollektívában. Kevésbé őrült darabot kaptunk most tőlük, sőt mondhatni a “gagyi” számok az album gyengéi, de ebből szerencsére csak egy-kettő akad. Igaz az átlag füleknek még mindig furán hangozhat szintipop-juk.
_
_
_

———————————————————

27. Beach House – Bloom

Victoria Legrand és Alex Scally párosáról bátran merjük állítani, hogy az egyik, hanem a legjobb zenészpáros. A Beach House előző lemeze a Zebra is fantasztikusra sikeredett, de az idei Bloom pláne bebiztosította, hogy dream pop szcéna legjobbjáról beszélhetünk. Baltimore méltán büszke lehet rájuk, most már egyszer igazán eljöhetnének hozzánk is.
_
_
_

———————————————————

26. Spector – Enjoy While It Lasts

Album cover for Enjoy It While It LastsHa mástól nem is, de frontemberük, Fred Macpherson NDK-s szemüvege által biztosan bekerült a köztudatba a Spector. Komolyra fordítva a szót az év egyik legjobb indie lemeze kétségkívül az Enjoy While It Lasts lett. Jobb rádióműsorokban máig játsszák Chevy Thunder és egyéb slágereiket, hiszen végül is az egész album egy slágergyűjtemény.
_
_

———————————————————

25. Wild Nothing – Nocturne

Album cover for NocturneHa bármikor is rossz kedvünk volt a legjobb orvosság Wild Nothing legújabb lemez volt, amely képes volt újra életkedvre deríteni minket. Ugyanis a Nocturne egy élettel teli indie dream pop darab lett. Hiába nem nyújtott semmi újat debüt lemezéhez képest, mi mégis nagyon kedveltük a második lemezt
_
_
_
_

———————————————————

24. Bear In Heaven – I Love You, It’s Cool

A brooklyni zenei szcéna egyik nagy kedvencünk, természetesen a Bear In Heaven is ebből a közegből került ki. A Yeasayer-höz vagy Hooray For Earth-höz hasonlóan ők is szintipopban utaznak, elég csak végighallgatni idei I Love You, It’s Coolcímű lemezüket. Garantáltan ötven percnyi szintetizátor orgiában vehetünk részt.
_
_
_

———————————————————

23. O. Children – Apnea

Az O.Children tagjai váratlan vagy nem váratlan módon hátrahagyták korábbi gót stílusukat és ők is felvették a mostanában újra divatba jövő 90-es évek stílusát. Természetesen zenéjükben is ezt az irányzatot vették fel, az Apnea sok helyen grunge-os hangzású, de mégis friss és nem csak egy elmúlt korszakot megidéző darab. Az olyan számok, mint a Red Like Fire vagy a Chimera nélkül unalmas egy évünk lett volna.
_

———————————————————

22. Dry The River – Shallow Bed

A BBC Sounds Of 2012-re is jelölt Dry The River(igen, még mindig úgy hangzik, mint valami punkzenekar neve) debüt lemeze, a Shallow Bedindie folk téren erősítette az idei palettát. Annak ellenére hogy itt-ott ellaposodik a lemez, az olyan remekművek, mint a New Ceremony vagy a No Rest képes elfeledtetni ezt a malőrt. Ráadásul az idei Pohoda Festivalon szerencsénk volt élőben is végighallgatni a lemezt, na ott már végképp nem unatkoztunk.

———————————————————

21. Bloc Party – Four

Album cover for FourNégy év után új lemezzel jelentkezett a kétezres évek indie korszakának egyik legnagyobb alakja a Bloc Party. Bár félő volt, hogy nem zenélnek tovább együtt, mégis megszületett a Four. Ezúttal hagyták a fenébe az elektronikát és újra a jó öreg gitárok kerültek a középpontba, de ami azt illeti egy kicsit vadabbak is lettek. Őszintén szólva jobb lemezre számítottunk tőlük, mindenesetre még mindig jobb, mintha feloszlottak volna.

Best Albums Of 2012: 20-11.

Advertisements