Best Albums Of 2012: 10-01.

cropped-fej.jpg

Év végi listákat készíteni mindig is nehéz feladat volt, és lesz is. Annyiféle műfajt, lemezt lehet összehasonlítani, főleg így, az internet világában, hogy már azon se lepődünk meg, ha valamit csak jövőre fogunk igazán megszeretni. Reméljük 2012-es listánk top 10-ével ti is egyetértetek.

10. Trust – TRST

Album cover for TRSTAz már tagadhatatlan, hogy Toronto az elektronikus zene egyik fellegvára (Crystal Castles, Austra stb.). ATrust párosa, Robert Alfons és Maya Postepski egy olyan lemezt hozott létre a TRST képében, amely egyenesen elröpít minket egy 80-as évekbeli nightclubba.Az erős atmoszférával rendelkező album egyik nagy pozitívuma, hogyha elindítjuk akkor akaratlanul is végighallgatjuk.
_
_

——————————————————————————————————————–

09. 2:54 – 2:54

Album cover for 2:54Lehet, hogy a Thurlow testvérpár zenéje hasonlít egy picit a Warpaint-ra, de véleményünk szerint sikerült megalkotniuk saját hangzásvilágukat. A 2:54 cím nélküli debütjét nagyon vártuk májusban és szerencsére nem is csalódtunk bennük. Egy igazán borús, depresszív hangulatú lemezt hoztak össze, amelyben csak úgy uralkodnak a mély basszustémák.
_
_

——————————————————————————————————————–

08. Alt – J – An Awesome Wave

Mondhatni az év meglepetés lemezét az Alt-J csinálta meg. A több év után elkészült An Awesome Wave nem kis szakmai elismerést kapott (még a Mercury-díjat is hazavitték), ennek ellenére a közönség csak lassan kapott rájuk. Már az új Radiohead-nek is kikiáltották őket, de valljuk be még van hova fejlődniük. Mindenesetre okos alternatív pop dalaikkal hatalmasat alkottak, már csak miattuk is emlékezetes lesz 2012.
_

——————————————————————————————————————–

07. The XX – Coexist

Három év után végre visszatért a The XX. Habár picit féltünk, hogy kifogytak az ötletekből, már az augusztusi Szigetes koncertjük pozitív képet adott az új albumról. A Coexist szintén szívfájdítóan melankolikusra sikeredett, de az évek alatt Jamie XX is felnőtt a feladathoz és mondhatni elektronikája uralja a lemezt. Második lemezükkel végleg bizonyosodott, hogy megérdemelten tartanak ott ahol.


——————————————————————————————————————–

06. Egyptian Hip Hop – Good Don’t Sleep

Az Egyptian Hip Hop első lemezére nagyon sokat  kellett várnunk (már vagy két éve, hogy mi is  felfedeztük zsenialitásukat). A srácok valószínűleg nem  kevés lassítószert fogyasztottak el a Good Don’t  Sleep elkészítése alatt. Dream pop-os, álomszerű  számokkal teletűzdelt lemezt nem ajánljuk mindenkinek,  bizony kell hozzá egy kis elborultság, amivel szerencsére  mi rendelkezünk.

 

——————————————————————————————————————–

05. Yeasayer – Fragrant World

Valószínűleg a Yeasayer harmadik lemeze lett az, amiben sokan csalódhattak, de mi valahogy ellenkezőképpen nagyon is imádtuk. A Fragrant Word korábbi két lemezük legjobb elemeit tartalmazza, kísérletezős, de popos is egyben. Szinte tagadhatatlan, hogy már egy kicsit a 90-es évek szintipop számai felé is kikacsintgattak, persze Chris Keating hangja még mindig remekel.
_
_

——————————————————————————————————————–

04. Crystal Castles – (III)

Amikor először hallgattunk Crystal Castles-t soha se gondoltunk, hogy valaha is ekkora hisztéria lesz körülöttük. Idén immáron harmadik lemezüket jelentették meg novemberben. Mit is lehetne mondani róla, befogadhatóbbak lettek, többször is felbukkannak a rave elemei és Alice szerint továbbra is szar hely a mi világunk.
_
_
_

——————————————————————————————————————–

03. DIIV – Oshin

Ha a tengerpart mellett élnénk valószínűleg a DIIV lemeze szólna egész álló nap. Mondani sem kell Oshin című lemezüket az egész sajtó hype-olta idén, amelyet természetesen meg is értünk. Dream pop szerű, szinte “elfolyós” számaik elég erősek voltak, hogy egészen a harmadik helyik jussanak el listánkon. Azt meg pláne ne felejtsük, hogy az év legjobb számát hozták el nekünk a Doused képében.
_
_

——————————————————————————————————————–

02. The Maccabees – Given To The Wild

Azért az elég durva, hogy az év egyik legjobb lemezét már 2012 első hetében megkaptuk. A vízválasztónak is sokszor mondott harmadik lemez a The Maccabees-t is Anglia legfontosabb zenekarai közé repítette. A kemény ötven perces Given To The Wild, habár rendelkezik itt-ott üresjáratokkal, mégis az olyan számok után, mint a Feel The Follow vagy az Unknown, ezek megbocsájtható bűnök. Azt se felejtsük el, hogy állítólag már készülnek következő lemezükkel, reméljük legalább ilyen jó albumot hoznak össze.

——————————————————————————————————————–

01. Grimes – Visions

Íme elértünk 2012-es listánk első helyezettjéhez.Talán meg sem lepődtök, hogy Grimes lemezét tartottuk a legjobbnak. A 24 éves Claire Boucher jelensége futótűzként terjedt az interneten, mindenkit elbűvölt kislányos figurája.  A Visions minden egyes momentumára is kihatott ez az akár, még cukinak is nevezhető hatás. Persze, azért nem véletlenül van dobogónk legtetején, habár nem éppen egy slágeres darab, de ügyesen felépített számaival Grimes – aki, korábban azt állította magáról, hogy ő igazából nem is tud zenélni – sikeresen letarolta az idei mezőnyt.

Best Albums Of 2012: 20-11.