Lemezkritikák: Everything Everything, Dutch Uncles, Esben and the Witch, Foxygen

Picture of Everything Everything

Örömmel jelentjük, hogy 2013 sem kezdődött szarul, ugyanis már az első hetekben akadtak igazán “fülrevaló” lemezek, amelyekkel emlékezetes marad január. Bár a java még hátra van az igazán fontos lemezeknek, átmenetileg ezek is megteszik.

Everything Everything – Arc

Már tavaly augusztus óta vártunk azEverything Everything második lemezét, hiszen már akkor felkerült a netre a Cough Cough (ezek szeretik ismételni a szavakat) című számuk, amely után egyből a várólistánk elejére került az Arc. Viszont azt kell, hogy mondjam számomra egy kicsit csalódás lett a lemez. A remek Cough Cough és Kemosabeslágeres kezdése után egyből megmutatkozik az Arc valódi arca. Jönnek a mindenhonnan összelopott elemek, de talán a legkiemelkedőbb a Muse utánérzés. A Feet For Hands egyenesen úgy kezdődik, mint az említett trió több száma, arról nem is beszélve, hogy az ő szövegeik is a társadalmi problémákkal foglalkoznak. A Man Alive-on egyáltalán nem zavart Jonathan Higgs nyávogása, viszont most, már pár szám után idegesítő tud lenni. Nem azt mondom, hogy rossz lett az Everything Everything második lemeze (így is kiemelkedik az átlagból), csak így elsőre nem igazán jött be, majd lehet év végére sikerül megszeretni.

Megjelenés: 2013.01.14.
Műfaj: indie rock
Kiadó: Sony RCA
Hallgasd meg: Kemosabe, Cough Cough

——————————————————————————-

Dutch Uncles – Out Of Touch In The Wild

Dutch Uncles-nek korábbi lemezeivel nem sikerült igazán belekerülniük a köztudatba (valljuk be nem is voltak annyira jók ahhoz), de úgy néz ki harmadik, Out Of Touch In The Wild című lemezükkel talán már sikert érnek el. Ezúttal háttérbe szorultak a gitárok – azért persze még mindig állandó szereplők – és előtérbe kerültek a szintetizátorok. Nem kell félni nem egy újabb 80-as éveket megidéző szintipop alkotással van dolgunk. Igazi lábmozgatós egy darab lett, már-már a Hot Chip-et megidéző dalokról is beszélhetünk, de sokszor emlegetik a Talk Talk munkásságát párhuzamként. Ha igényes pop lemezt akartok hallgatni, csakis a Dutch Uncles új lemezét válasszátok.

Megjelenés: 2013.01.14.
Műfaj: indie pop
Kiadó: Memphis Industries
Hallgasd meg: Flexxin, Fester

——————————————————————————-

Esben And The Witch – Wash The Sins Not Only The Face

Szinte napra pontosan két éve, hogy megjelent a brightoni Esben And The Witchdebüt lemeze, a Violet Cries, amelynek folytatása most meg is érkezett. Mit is mondhatnánk, emlékeztek azokra a sötét dallamokra, sokszor még félelmetesnek is nevezhető dalokra régebbről? Na, most azokat nem kaptuk meg. Mint sok más csapat, ők is “poposodtak” az elmúlt évek alatt, persze a gót stílus továbbra is elmondható aWash The Sins Not Only The Face-re is. Kicsit lassan indul be a lemez, több szám fölött el is ment a figyelmünk, de ahogy halad az album a vége felé úgy lesz egyre jobb. Már tavaly óta meghallgatható Deathwaltzvalóban a trió első slágere lett, de ha már “mérföldkőnél” tartunk a Despirerövidségével legzajosabb számukat is megírták. Zárásul egy majdnem nyolc perc hosszúságú “Esben-féle” darkos orgiában részesülhetünk a Smashed To Pieces In The Still Of-al. Második lemezük nem lett jobb, mint eddigi alkotásaik, de továbbra is a kedvenceink között maradnak.

Megjelenés: 2013.01.21.
Műfaj: goth rock
Kiadó: Matador Records
Hallgasd meg: Deathwaltz, Despire

——————————————————————————-

Foxygen – We Are The 21st Century Ambassadors Of Peace And Magic

Mióta pár éve felbukkant a Tame Impala, egyre nagyobb népszerűségnek örvend újra a pszichedelikus rock műfaja. Az már most biztos, hogy 2013 az ilyen zenekarok éve lesz, nemrég pedig mi is bemutattuk a Foxygen-t, akiknek “első” lemeze már meg is hallgatható. Nem kell attól tartani, hogy egy újabb MGMT vagy Tame Impala klón lemezről lenne szó, hiszen a 20-as éveik elején járó Jonathan és Sam remek érzékkel ragadja meg a 60-as évek végére jellemző hullámot. Hallhatunk cuki hippi dalokat a San Franciscoképében, de természetesen a legizgalmasabb pillanatok akkor vannak, amikor többször tempót váltanak a számokban (Shuggie, On Blue Mountain), mondhatni ez adja meg a pikantériáját a daloknak. Ariel Pink rajongóknak csak ajánlani tudjuk a We Are The 21st Century Ambassadors Of Peace And Magic -et (komolyan, ennél hosszabb címet nem tudtak volna adni?), de természetesen bárki másnak is.

Megjelenés: 2013.01.21.
Műfaj: pszichedelikus rock
Kiadó: Jagjaguwar
Hallgasd meg: Shuggie, San Francisco