Lemezkritikák: Toro Y Moi, Biffy Clyro, Local Natives

Picture of Biffy Clyro

Ezen a héten olyan visszatérő zenekarok/előadók lemezeit veséztük ki, mint a Biffy Clyro, Toro Y Moi vagy a Local Natives.

Toro Y Moi – Anything In Return

Chazwick Bundick ismertebb nevén Toro Y Moiidén harmadik lemezével tér vissza a köztudatba. Nem tagadom korábbi lemezeit nem nagyon hallgattam, de az Anything In Return végül elnyerte tetszésemet. Legújabb műve egyenesen elvisz minket a 60-as, 70-es évek világába, hangulat fokozásért érdemes végignézni legutóbbi klipjeit. Gondolom mondani sem kell, az olyan műfaj elemek, mint a funky, beat, house vagy R&B mind fontos szerepet kaptak az albumon. A legnagyobb hibája az Anything In Return-nek a hossza, 52 percével hamar unalomba tud fulladni a történet, érdemesebb részenként hallgatni. Chazwick egy érettebb zenész már, de jobb ha legközelebbi munkájához magasabbra teszi a mércét.

Megjelenés: 2013.01.22.
Műfaj: funk
Kiadó: Carpark Records
Hallgasd meg: Say That

——————————————————————————-

Biffy Clyro – Opposites

Biffy Clyro nem kis vállalkozásba fogott, amikor úgy döntött hatodik lemeze dupla lesz. Nem egyszer tapasztaltuk, hogy az ilyen művek tele szoktak lenni töltelék darabokkal, amit persze pár sláger kompenzál. Sajnos a skót triónak sem sikerült megtörnie a jeget, de eddigi karrierjük egyik legjobb darabját készítették el. Mint, ahogy a lemez címe végül is az Opposites (ellentét) lett, valóban igaz, hogy különböző a két lemez. Az első cd az érzékenyebb, mondhatni a poposabb oldalát mutatja be a csapatnak, elég csak a Black Chandelier-t vagy az Opposite-t meghallgatni. A második lemez inkább “kísérletezőbb ugyanakkor régebbi Biffy számokat is felidéző. Különböző hangszerek, mint a skót duda (Stingin’ Belle), mexikói mariachi trombiták (Spanish Radio) vagy vonósokat (Trumpet or Trap) is felsorakoztat. Több mint tíz év után eljutott oda a Biffy Clyro, hogy képes arénákat megtölteni (legalábbis jobb helyeken), ez érződik is a lemezen, hogy ők is tisztában vannak ezzel.

Megjelenés: 2013.01.28.
Műfaj: alternative rock
Kiadó: 14th Floor
Hallgasd meg: Stingin’ Belle, Trumpet or Trap, Black Chandelier

——————————————————————————-

Local Natives – Hummingbird

Talán a legtöbben már nem is emlékeztek a Los Angeles-i Local Natives-re, hiszen debüt lemezük már négy éve, hogy megjelent. Második lemezükön a kultikus The National tag, Aaron Dessner szinte ötödik tagként producerelte a Hummingbirds-öt. Mivel ők is a Brooklyn-i életet választották, bátran besorolhatjuk őket is a Grizzly Bear és egyéb zenekarok társaságába. Ugyanis egy érzelmekkel teli folk/indie lemezzel tértek vissza. Nincsenek már katarzisok a számok közben,ezúttal teljesen letisztult számokat írtak. Nehéz még eldönteni, hogy jobb lett-e, mint a korábbi Gorilla Manor, bizony időt kell szánni erre a lemezre, hogy megértsük.

Megjelenés: 2013.01.28.
Műfaj: indie / folk rock
Kiadó: Frenchkiss Records
Hallgasd meg: Breakers, Colombia