Album: Foals – Holy Fire

Szinte hihetetlen, hogy már öt éve annak, hogy megjelent a Foals azóta is névjegyévé vált matekrockos Antidotes. Majd két évre rá jött az elmúlt évek legjobb albumcímével rendelkező Total Life Forever, a “kék-lemez”, amellyel érettebb arcukat is megismerhettük a srácoknak . Persze ezzel egyetemben rajongótáboruk is egyre csak nőtt. Most pedig három év után végre meghallgathatjuk harmadik lemezüket a Holy Fire-t, amelyről azt kell, hogy mondjuk, ez az eddigi legjobb lemezük.


Már az első hangok után képes magába szippantani a lemez, a Prelude instrumentális számánál jobb kezdést el sem lehet képzelni. Egyből hallhatjuk a tavaly nagy meglepetést okozó Inhaler-t. Ez alkalommal grungeosabb oldalukat is megmutatják Yannis-ék, így a metálos torzított gitáros refrén valóban furcsának tűnt elsőre az oxfordiaktól. A másik kislemez daluk a My Number pedig ellenkezőleg az Inhaler-el, a legrádióbarátabb számuk, amit valaha is írtak. Valószínűleg mindenki fejében megmarad a refrén “You don’t have my number/ We don’t need trouble now”. A slágerek után egy kis kitérő jön, mert a Bad Habit akár még a TLF-re is felférhetett volna. Utoljára a Hummer-ben hallhattuk a kolompot, viszont azEverytime-hoz Jack újra elővette kis hangszerét. Viszont a Late Night az a szám, ami után kiderül, hogy egy érett zenekarral van dolgunk. A valaha készült legösszetettebb, lekiforrottabb számuk lett, sőt tőlük szokatlan módon még egy komolyabb szóló is van a szám végén. Ráadásul Yannis első személyes dalszövegét írta meg. Sajnos az Out of the Woods kicsit megtöri a hangulatot (kerülhetett volna máshova is a számlistán). Régi számaikban a trombiták előszeretettel szerepeltek, a Milk & Black Spiders-ben már nagyvonalúak és vonósokat vonultatnak föl. Két lemez után megszületett a Two Step Twice ikertestvére, a Providence nagy kedvence lesz a koncertjeiknek – főleg a végén lévő katarzis -, és az ittas közönség is előszeretettel fogja énekelni a mondhatni primitíven egyszerű szövegét: “I’m an animal just like you/ I’ll bleed just like you”. Zárásul kettő gyönyörű lassabb darabot kapunk, a Moon egyenesen egy ambient szám, amellyel le is zárul az ötven perc hosszúságú lemez.

Sokszor mondják, hogy a zenészeknél a harmadik lemez a vízválasztó, általában ez után derül ki, hogy van-e még jövője a csapatnak vagy mehet a süllyesztőbe. Igazából ezt a Foals esetében fölösleges is lenne megemlíteni, hiszen egy ambíciókkal teli zenekar, aki csak olyan munkát ad ki kezei közül, amellyel ők maguk is elégedettek. A Holy Fire valószínűleg meghozza a várt sikert, és mostantól nem csak a délutáni időpontok között fog feltűnni a fesztiválokon a Foals neve.

Megjelenés: 2013.02.11.
Műfaj: indie rock
Kiadó: Transgressive Records
Hallgasd meg: oda-vissza vagy ezerszer