Album: Hurts – Exile

Picture of Hurts — 680x600.

Annak ellenére, hogy eddig csak egyetlen egy lemezzel rendelkezett a manchesteri Hurts, a Happiness-el képesek voltak meghódítani az egész világot. Nem is csoda, hiszen tökéletesen meglovagolták a 80-as évek szintipopját, amellyel nem csak az alternatívabb körökben lettek sikeresek, hanem az átlag hallgatókat is sikerült meghódítaniuk – nem véletlenül ilyen népszerűek itthon is, a Depeche Mode, Placebo stb. rajongói hamar kedvenceik közé fogadták őket -. Már csak az a nagy kérdés maradt, vajon második lemezük, az Exile is fog ekkorát ütni.

Már a legelején el kell, hogy áruljam nem fog akkorát ütni, de népszerűségüket sem fogja romba dönteni. Theo Hutchcraft és Adam Andreson bizony nagy nyomás alatt lehettek, amikor belefogtak második lemezükbe, hiszen hírnevük múlik az új darabon. Talán nem meglepő módon sötétebb hangvételű lett az Exile – amely onnan kapta a nevét, hogy Theo Japánban valahol csak ezt az egy szót tudta elolvasni. A lemez pedig mi másról is szólna, mint a halál és a szerelem. A címadó bevezető után egyből az új slágerüket a Miracle-t hallhatjuk, amelyről nyugodtan elmondhatjuk, hogy a Better Than Love és a Wonderfull Life társaságába helyezhető. A Sandman-be hip hop elemeket csempészve egészen egyedi számot hoztak össze. Aztán jön két töltelék szám, amiket soha se fogunk megjegyezni az tuti biztos. És el is érkeztünk a lemez csúcspontjához a The Road-hoz, amellyel anno promozták az új lemezt. Egy autóbalesetről szóló szám, mind a refrénje “When I close my eyes I see you / When I close my eyes you’re here / In the dead of the night I feel you / When I open my eyes you disappear”, mind a szám végén lévő “elektronikai vadulás” hatásos egyveleg. A Cupid és Mercy valószínűleg a fesztiválok nagy kedvence lesz. Viszont nem gondoltam volna, hogy Chris Isaak is szerepel a lemezen, mivel a The Crow erősen emlékeztetett a Wicked Game című klasszikusra. A Help meg egy igazi lemezzáró darab lett, először zongora szól, majd szépen sorjában jönnek a vonósok, a kórus és még egy gitárszóló is.

Sajnos nem lett annyira izgalmas az Exile, mint az őt megelőző Happines, mindenesetre a Hurts neve már biztosan nem fog lekerülni a headliner-ek közül jó darabig. Hamarosan a Volt Fesztiválon találkozhatnak velük a hazai rajongók, új számaikkal csak még izgalmasabbak lehetnek koncertjeik.

Megjelenés: 2013.03.11.
Műfaj: szintipop
Kiadó: RCA
Hallgasd meg: The Road, Miracle, The Crow