Lemezkritikák: James Blake, Wavves, Hadouken!

Picture of James Blake

Ezen a héten depiztünk egyet James Blake-el, ellátogattunk a tengerpartra a Wavves-el, ja, és a Hadouken! Szigetes fellépésére is készültünk.

James Blake – Overgrown

jbbAnnak ellenére, hogy a zeneszerző/ producer James Blake, alig két éve mutatkozott be első nagy lemezével, már akkoriban az egyik legnépszerűbb előadóvá nőtte ki magát – nem véletlenül volt a BBC Sound of 2011 nagy favoritja- . Pár kevésbé sikeres, mondhatni gyenge EP után idén végre visszatért második lemezével az Overgrown-al, amellyel sikerült felülmúlnia eddigi teljesítményét. Tulajdonképpen semmit nem változott zenéjének a koncepciója, még mindig James hangja és zongorajátéka teszi ki a számok többségét, mégis valahogy az egész lemez intenzívebb lett, mint elődje. Az olyan “finomságokról” nem is beszélve, hogy míg a DIgital Lion-ban Brian Eno működött közre, addig a Take A Fall For Me-ben a Wu-Tang RZA-ja rappelt pár sort. A Voyeur az album legjobb száma lett, talán ez lett az első olyan JB szám, ami simán bármelyik klubban megállná a helyét. Igaz, hogy már itt a jó idő, de érdemes azért a lemez 40 percnyi melankóliájába belekóstolni.

Megjelenés: 2013.04.08.
Műfaj: minimal dupstep, elektronika
Kiadó: Polydor
Hallgasd meg: Voyeur, Digital Lion, Retrograde
Értékelés: 8/10

———————————————————————————-

Wavves – Afraid Of Heights

wavvesNathan Williams immáron negyedik Wavves lemezével tér vissza a köztudatba. Őszintén szólva korábbi munkáiba nem nagyon merültem bele, de az Afraid Of Heights-ot már nem hagyhattam ki, és nem is bántam meg. Igazi fiatalos, energiával teli poposabb punk lemez lett. Leginkább a Weezer-féle zajos gitár az, ami a legtöbb számot kiteszi, de hát mi más idézhetné meg jobban Nyugat-Amerika életérzését. A számszövegek nem éppen a legművészibbek, hiszen arról szólnak, hogy milyen szar az élet, ja és a fűről is –  ez Wavves-nél általános téma -. Nem az év lemeze, de napfényes nyári napokon biztosan fel fog csendülni párszor a fülhallgatómban.

Megjelenés: 2013.03.25.
Műfaj: surf rock, punk rock
Kiadó: Warner Records
Hallgasd meg: Afraid Of Heights
Értékelés: 8/10

———————————————————————————-

Hadouken! – Every Weekend

had2008-ban még nem vettük annyira komolyan a Hadouken! -t annyira, hogy jósoltunk volna nekik több lemezt is, pedig 2013-ra bizony az egyik legnépszerűbb elektro zenekar lett a londoni ötös, és már a harmadik lemezüket jelentették meg. Az Every Weekend-el tovább viszik a For The Masses-ban megszokott durvaságot, azonban mostmár több hangsúlyt fektettek a drum’n’bass-os elemekre (bánatunkra) és hát természetesen a dubstep divathulláma őket is elsodorta. Tavaly már hallhattuk is a lemez egyik legjobb számát a Parasite-ot és a Bad Signal-t, de hát mondani sem kell a Levitate lett a sláger. James Smith továbbra is keveri a rappeléssel az énekét, de az egy-két szavas refrénekről továbbra sem tudott leszokni. Továbbra sem olyan népszerűek, mint a Prodigy (nem is lesznek soha), de a mostani elektro szcénának, még mindig kiemelkedő tagja a Hadouken!, nem is véletlenül a fiatalok egyik legkedveltebb csapata (nem véletlenül hívják már hozzánk is évente őket) -.

Megjelenés: 2013.03.18.
Műfaj: dubstep, d’n’b, electro
Kiadó: Surface Noise Records
Hallgasd meg: Levitate, Parasite
Értékelés: 6/10

Advertisements