Bažant Pohoda Festival 2013 – a teljes lista

Tavaly első alkalommal látogattunk el Trencsén repülőterére, ahol megrendezésre kerül Szlovákia legnagyobb fesztiválja, a Bažant Pohoda. A háromnapos rendezvényre, ahogy az elmúlt években is, a szervezők igyekeznek a legfrissebb vagy legaktuálisabb előadókat elhívni, és mit is mondhatnánk, az idei felhozatal is igen ínycsiklandóan hangzik.

A headliner kategóriába idén olyan nevek kerültek, ami miatt inkább nevezhető “wow-kategóriá”-nak. Az ugyanis hagyján, hogy lesz Nick Cave and the Bad Seeds és The Smashing Pumpkins, de a Radiohead frontemberének, Thom Yorke-nak a supergroup-ja, az Atoms For Peace is fel fog lépni Flea-vel (RHCP) és Nigel Godrich-csel(Ultraista/Radiohead) egyetemben. Ha már itt tartunk a Portishead-es Geoff Barrow mellék projektje a Beak> is lesz.

A kétezres évek indie szcénájából a Bloc Party bejelentésének örültem a legjobban, tavalyi lemezük számait még úgysem hallottuk élőben. A Kaiser Chiefs, bár megfogyatkozva (kilépett a dobosuk), de remélhetőleg már új számokkal fog megjelenni. Tulajdonképpen Kate Nash-t is ide lehetne sorolni, hiszen akkoriban ő is fontos része volt az indie megjelenésének.

Az elektronikai elődadók meglepő módon idén nagyobb teret nyertek a fesztiválon. A Balaton Sound-hoz hasonlóan itt is lesz Justice, bár sajnos “csak” DJ sett-el fognak fellépni. Végre az új lemezes Major Lazer is lesz, ráadásul Diplo is fog játszani egy saját szettet szóval azon a napon biztosan nagy buli lesz. Továbbá lesz még Erol Alkan, SBTRKT, Peaches Bonobo és Amon Tobin a Two Finger-el közös fellépéssel.

Észak-Európai zenészekben sem lesz hiány, hiszen jön iamamiwhoami, egyik kedvenc női előadónk. Fellép még a svéd Karin Park és a hipszterek nagy örömére a dán  is. Zenekarok közül az észt Ewert and The Two Dragons jön.

Sajnos kisebb zenekarokban nem lesz akkora a felhozatal  mint az elmúlt években, de pár remek név azért így is akad. Talán a Django Django neve a legfontosabb, hiszen a tavalyi év egyik legjobb új zenekara volt. Ugyan az O.Children már nem egy “gót” zenekar, de az új/hipszter formájukban is nagyon kedveljük őket. Továbbá lesz még Youth Lagoon, The Bots, Skip & Die, Beware Of Darkness és Naive New Beaters.

Szóval érdemes lesz Július 11-13. között ellátogatni a Pohoda-ra, már csak azért is, hogy élőben láthassátok Thom Yorke-ot (bár Radiohead-el együtt más lenne…).