Esben and the Witch az A38-on

Maltese sea swim - Infra-red photograph by Jonathan Hydehttp://www.flickr.com/photos/jonathanhyde/http://jonathanhyde.tumblr.com/

Tagadhatatlanul az elmúlt évek egyik legjobb új zenekara a brightoni Esben and the Witch. Rachel Davies és társai – Daniel Copeman és Thomas Fisher -, alig öt éve döntöttek úgy, hogy a zenei világ részesei szeretnének lenni. Akkoriban, a the XX befutásával egy időben, ők is inkább egy magukba fordulós zenei stílust választottak, amelyben a gótika és más misztérium világok sötétebb oldalait is megelevenítik számunkra.

Így nem meglepő módon nevüket is egy horrorisztikus dán népmeséből kölcsönözték, azonban le kell szögeznünk, hogy nem teljességében igaz az, hogy gót zenét játszanának. Saját elmondásuk szerint “nightmare pop-ot” játszanak, és valóban az olyan fogalmak, mint a depresszió, a magány vagy a lidércnyomás nem áll messze tőlük. Mielőtt végleg mindenki megijedne tőlük, a post-punk, a post rock, sőt az indie elemei is bőven felfedezhetőek számaikban.

Pályafutásuk 2011-ben indult be, még ebben az évben a debütlemezük a Violet Cries megjelenése elött, a BBC Sound of 2011-es listáján is előkelő helyen szerepeltek, ráadásul a sajtó is jól fogadta első számaikat. Egy év turnézás után a világ elől elvonulva stúdióztak, majd elkészítették idei lemezüket, a Wash The Sins Not Only The Face-t – kritikánk -, amely szintén a Matador Records-nál jelent meg.

Nem csak azért ajánljuk az Esben and the Witch koncertjét, mert egyik személyes kedvencünk, hanem mert valóban képesek koncertjeiken is átadni lemezeik melankolikus hangulatát. Igaz, hogy egy sötét februári estén hamarabb jönne át zenéjük, de azért így májusban is megengedhetünk magunknak egy kis “téli depressziót”.

Helyszín: A38, Budapest
Időpont: 2013.05.16.
Jegyár: elővételben 2500 Ft / helyszínen 3200 Ft
Facebook event

Diszkográfia:

– Esben and the Witch – Violet Cries (2011) 
– Esben and the Witch – Hexagons EP (2011)
– Esben and the Witch – Wash The Sins Not Only The Face (2013)

Advertisements