Lemezkritikák: Disclosure, Palma Violets, The National

Ezen a héten házibuliztunk egyet a Disclosure bemutatkozásával, majd a garázsba tévedve a Palma Violets-el is megismerkedtünk, végül a The National-el szomorkodtunk egyet.

Disclosure – Settle

disclHoward és Guy Lawrence-nek piszkosul összejött az elmúlt egy év, hiszen ennyi idő elég volt számukra, hogy újra populárissá tegyék a 90-es évekbeli house/ UK garage zenét, a Disclosure nevéről nem is beszélve. Mióta beindult a Settle számainak megszellőztetése tudtuk, hogy egy nem mindennapi lemezt fogunk kapni a testvérpártól. Az album pikantériáját a rengeteg vendég adja, szinte mindegyik számra jutott plusz egy előadó (AlunaGeorge, Jessie Ware, Jamie Woon, London Grammar, Eliza Dollitle, Ed Macfarlane a Friendly Fires-ból stb.), de a legkiemelkedőbb szereplést Sam Smith-nek köszönhetjük a Latch-ben (valószínűleg mostanra már a többség kívülről fújja a szövegét). 2013 az elektronikus zene éve, hiszen a Daft Punk remek visszatérése után egy kiemelkedő debütálást halhattunk a Disclosure képében.

Megjelenés: 2013.06.03.
Műfaj: house, UK garage
Kiadó: Island Records
Hallgasd meg: Latch, White Noise, When A Fire Starts To Burn
Értékelés: 9/10

———————————————————————

Palma Violets – 180

palmSzinte nincs olyan év, hogy ne hirdetnék ki egy zenekarról, hogy ők lesznek azok, akik végre megmentik a gitár zenét, vagy legalábbis a brit/indie rock-ot. Ezt a szerepet idén a Palma Violets piszkosul fiatal (átlag életkor 20) négyesére ruházták fel. Nem véletlen, hogy Anglia, új zenekarai közül őket isteníti a legjobban, hiszen leginkább a The Libertines-el szeretik összehasonlítani őket. Nem vitás a 180 a mostani színtérből kiemelkedő darab, de van egy olyan érzésem ha adtak volna még legalább félévet a srácoknak sokkal jobb lemezt adtak volna ki. Hiába nyerték el tavaly a Best Of Friends-el több helyen is az év száma díjat van még hová fejlődniük.

Megjelenés: 2013.02.25.
Műfaj: indie rock
Kiadó: Rough Trade
Hallgasd meg: Best Of Friends, Chicken Dippers
Értékelés: 7/10

———————————————————————

Tha National – Trouble Will Find Me

natA Brooklyn-i The National idén jelentette meg hatodik lemezét, amely még érzelmesebb, mint elődei. Matt Berninger-ék a High Violet turnéja után egyből hozzá láttak a Trouble Will Find Me-hoz, közben összehaverkodtak Obama-val, ráadásul a New York-i tornádó is közbe szólt a munkálatokba. Végül megszületett újabb remekművük, amellyel tovább erősítik korábbi hírnevüket. Különösebb változáson nem mentek keresztül, de érződik a lemezen, hogy teljes magabiztossággal készült el. Szinte minden perce hibátlan az albumnak, különösen kiemelendő dalok a Sea Of Love vagy a Graceless. Rossz kedv esetén receptre írjuk a National új lemezét.

Megjelenés: 2013.05.17.
Műfaj: indie rock
Kiadó: 4AD
Hallgasd meg: Sea Of Love, Demons, This Is The Last Time
Értékelés: 9/10