Sziget 2013 programajánló

Az idei Sziget fellépőinek sora nagyon nehezen jött össze Gerendaiék elmondása szerint, mindenesetre idén is sikerült jó pár izgalmas nevet elhívni immáron 21. alkalommal megrendezett fesztiválra. Ajánlónkban továbbra is azokat a fellépőket szeretnénk kiemelni, amelyek az IndieClub világába helyezkednek, és amiket persze mi is nagyon szeretünk.

1. Nap

Az első napot máris a The Joy Formidable rock koncertjével tölthetitek el, akiket furcsa mód a Party Arénába helyeztek el. Ha már itt tartunk Nina Kraviz minimál elektrojára is érdemes elnézni az esti szférában, persze egy kis vodka társaságában. A Nagyszínpadon sajnos egyedül csak Nick Cave & The Bad Seeds nevét szeretnénk kiemelni, a Pohoda-n már mi is láthattuk, hogy milyen remek koncertet képes adni az ausztrál legenda és társasága. A főszerep mindenféle képen az A38 lesz aznap. Először az Everything Everything új lemezével lehet jó nagyokat “köhögni”, majd Natasha Khan azaz Bat For Lashes csodálatos tavalyi lemezére álmodozhattok egy kicsit. Éjjel még az oxfordi Totally Enormous Extinct Dinosaurs jelmezes house partyján lehet egy hatalmasat tombolni, az indián fejdíszeket otthon ne hagyjátok!

——————————————————————————————————————–

2. Nap

Csütörtök délutánt Regina Spektor szolid előadásával kezdhetitek, majd hirtelen váltással Dizzee Rascal londoni rapper őrült grime számaira ugrálhattok egy jót. Michael Kiwanuka-t Angliában tavaly az egyik legjobb új előadónak szavazták meg, nem is csoda, hiszen folkos, jazzes zenéje remek. Az biztos, hogy a nap fénypontja, ha nem az egész idei Szigeté, a skót Biffy Clyro lesz. Idén adták ki dupla lemezüket, amelynek legjobb slágereit biztosan játszani fogják, és a fenti képpel ellentétben Simon Neil-éken nem sokáig fog felső maradni.

——————————————————————————————————————–

3. Nap

Picture of BlurA legsűrűbb nap péntek lesz egy-két ütközéssel együtt. Négykor az újonnan amerikai stílust felvevő Mystery Jets kezd a Nagyszínpadon, persze korábbi indie slágereiket sem felejtették el. Utánuk jön a !!! (Chk Chk Chk), akik nem rég kisebb közönség előtt az A38-on is felléptek. Velük egy időben lesz a Dry The River, akikhez már volt szerencsénk és valóban a tavalyi év legjobb folk-indie zenekarát ismerhettük meg bennük. Az A38 sátorában fog fellépni Little Boots is, aki továbbra is a női szintipop előadók egyik legtehetségesebb tagja. Valószínűleg az emberek többsége nem tudja, hogy a Peter, Bjorn & John fütyülős számán kívül több lemeze is van, mindenesetre hatalmas koncertet adtak két éve is a Szigeten. Lassan már nincs olyan Sziget, hogy nem lépne föl a 90-es évek egyik legnagyobb neve. A Pulp és Stone Roses után idén a Blur fogja elfoglalni a Nagyszínpadot, hogy visszarepítsen minket a brit rock aranykorszakába. Éjfél fele a kliprendezőből lett zenész Yoann Lemoine, ismertebb nevén Woodkid-el tölthettek el egy remek koncertet.

——————————————————————————————————————–

 4. Nap

A hét leggyengébb napja sajnos szombat lesz (pedig ennek kéne legnívósabbnak lennie…). A nap első izgalmas koncertjét az Editors fogja adni, akik átestek némi tagcserén és kiadtak egy fantasztikus új lemez alig egy hónapja. Hosszabb huzavona után derült ki, hogy a skót The Fratellis lesz a Nagyszínpad egyik fénypontja, hát öt éve biztos az lett volna. Az A38 sátorában Emiliana Torrini fellépése állítólag exkluzív lesz, hiszen nálunk fogja először előadni vadi új számát. A Hadouken! lassan már a Prodigy kis testvérének is nevezhetnénk, hiszen minden egyes évben ellátogatnak valamelyik fesztiválunkra, de legalább ők már kiadtak egy új lemezt. Késő este még Gesaffelstein bulijára néznénk el. Ja, és Mika lesz a headliner, WTF?

——————————————————————————————————————–

 5. Nap

Utolsó nap sajnálatra méltóan elmarad Azelia Banks fellépése, úgyhogy a nap csak később fog beindulni. Igazi indie párosítása lesz, ugyanis az A38 sátorában a The Cribs tesóival melegíthetünk a Franz Ferdinand fenomenális fellépésére, ráadásul nem szabad elfelejteni, hogy nemsokára megjelenik negyedik lemezük, úgyhogy tuti játszanak újabb számokat is. Azt szerintünk senki sem tudja, hogy milyen megfontolásból zárják a fesztivált David Guetta-val, dehát egészségükre. Sebaj annál intimebb lesz a Tame Impala pszichedelikus drogokkal átitatott krautrockos koncertje. Utánuk még Anglia üdvöskéje, Katy B is meg mozgatja a népet, és ha még az utolsó órákban is bírjátok nézzetek el Erol Alkan szettjére is.

3 thoughts on “Sziget 2013 programajánló

Comments are closed.