Lemezkritika: Arctic Monkeys, Holograms, King Krule

Ezen a héten az Arctic Monkeys-al látogattunk el a sivatagba, a Holograms-el elmentünk egy punk buliba, majd King Krule társaságában Londonban megpihentünk.

Arctic Monkeys – AM

 Miután a sheffieldi srácok hátra hagyták első két lemezük indie rockos számait, a Humbug-al és a Suck It And See-vel – na, meg Josh Homme erős nyomására – elkezdtek keménykedni és egyben amerikaiasodni is, azonban csakis ötödik lemezük az AM után hisszük el először, hogy felnőttek a feladathoz. Ugyanis végre újra a formájában van a zenekar, és akár azt is elmondhatjuk, hogy az Arctic Monkeys-ból egy érett zenekar lett, amely kiadta pályának egyik meghatározó lemezét. Alex Turner jobb formájában van, mint valaha, persze nem ezen a lemezen vannak a legbonyolultabb szövegei, zeneileg meg hát megtanultak dögös rock & roll számokat írni. Nagyon örülünk, hogy az előző két lemeze szarakodása után végre újra egy olyan lemezt kaptunk, amelyet egész nap hallgatni akarunk.

Megjelenés: 2013.09.09.
Műfaj: indie rock
Kiadó: Domino
Hallgasd meg: Why’d You Only Call Me When You’re High?, Fireside, R U Mine?
Értékelés: 10/10

——————————————————————————————————————–

Holograms – Forever

 A svéd Holograms négyese alig egy éve adta ki első nagylemezét, és idén a Forever képében már elő is álltak második munkájukkal, amellyel végleg megtalálták a punknak azt a hangzását, amelyet bármely indie zenerajongó is könnyen megszerethet. Mindezt, egy Korg szintetizátor ügyes használatával érték el és persze a még gazdagabb gitártémáikról sem szabad megfeledkeznünk. Akár a mostanában nagyon felkapott Iceage mostohatestvérének is nevezhetnénk a skandinávokat, bár a Holograms szolidabban közelítik meg ezt a műfajt.

Megjelenés: 2013.09.02.
Műfaj: indie punk
Kiadó: Captured Tracks
Hallgasd meg: Ättestupa, A Blaze On The Hillside
Értékelés: 8/10

——————————————————————————————————————–

King Krule – 6 Feet Beneath the Moon

Album cover for 6 Feet Beneath The MoonKing Krule neve valójában egy Archie Marshall nevű londoni srácot takar, aki volt annyira szerény, hogy 19-ik születésnapján adta ki első lemezét, a 6 Feet Beneath the Moon-t. A zenevilág számos tagja már most együtt akar vele dolgozni (pl. Frank Ocean), legutóbb a Mount Kimbie új lemezén vendégeskedett. Fiatal korához képest hihetetlen mély hanggal rendelkezik, amelyet gitárvirtuózságával spékel meg, és nem utolsó sorban kiváló szövegalkotó képességel rendelkezik (mi lesz itt később?). Viszont az ötven perc hosszúságú lemezhez sok türelem kell, úgyhogy érdemes több részletben hallgatni.
Megjelenés: 2013.08.26.
Műfaj: indie rock
Kiadó: XL
Hallgasd meg: Easy Easy, Foreign 2
Értékelés: 7/10