London Grammar

377636_515004201872328_2062827146_n

“Anglia legújabb nagy dobása”, ilyen és ehhez hasonló mondatokat szoktak az utóbbi időben a londoni London Grammar hármasáról állítani, akik valóban az idei év egyik legjobb új csapata, vagy akár úgy is fogalmazhatnánk, hogy az idei év xx-e.

A gyönyörű, kicsit Florence-re emlékeztető hanggal rendelkező Hannah Reid és a trió gitárosa, Dan Rothman még 2009-ben az első Nottinham University-ben töltött évük alatt ismerték meg egymást a Facebook segítségével – Hannah felrakott egy képet magáról és a gitárjáról, amire Dan egyből üzenetet írt, hogy nincs-e kedve próbálni egyet. Később csatlakozott Dot Major is hozzájuk, majd elkezdtek a helyi bárokban koncertezni.

Mint manapság a legtöbb zenekar, ők is az internetnek köszönhetik sikerüket. Első kislemezdaluk, a Wasting My Young Years nem csak hazájukban, hanem világszerte is nagy siker volt. Idén júniusban szerepeltek a Disclosure lemezén is, már csak saját debüt lemezükre kellett várnunk. Szeptember elején végre meg is jelent az If You Wait, amelyet a Mercury Prize egyik esélyesének tartottak, de a végén a legjobb tizenkettő közé sem került be, de mindenesetre az év egyik legjobb lemezét kaptuk tőlük meg.

Hogy milyen zenét is játszanak? A melankolikus gitárok és a Jamie XX-féle elektronika mellett Hannah sokszor drámaian mély vokálja az, ami megadja a zenekar varázsát. Egy kevésbé világfájdalmas xx a London Grammar hármasa.

Hely: London, UK
Műfaj: indie pop
Lemez: London Grammar – If You Wait
Facebook