Lemezkritikák: Arcade Fire, Cults, Drenge

Ezen a héten diszkóztunk az Arcade Fire-el, szakítottunk a Cults-al és lázadtunk a Drenge-vel.

Arcade Fire – Reflektor

Rejtélyes kampánnyal kezdődött az Arcade Fire negyedik, Reflektor című lemezének a felvezetése, arról nem is beszélve, hogy James Murphy (LCD Soundsystem) folyamatosan közölte, hogy milyen fasza lemezt hozott össze a kanadaiakkal. Azóta megjelent a nagy mű, amelyről már most le kell szögezni, hogy nem egy Grammy esélyes darab, mint az őt megelőző The Suburbs. Viszont egy teljesen új arcát ismerhettük meg a zenekarnak, egészen pontosan egy diszkósabb oldalát, ráadásul még azt is érezni, hogy sok időt töltöttek Jamaicában az utóbbi években. Legújabb munkájuk ismét átlépte az egy órás határt, talán picit túl hosszú is lett a lemez, de senki sem mondta, hogy kötelező egy dupla lemezt egyszerre végighallgatni. Mindenesetre mertek nagyot alkotni, elég ha csak a Reflektor-t meghallgatjuk, basszus még David Bowie is énekel a közepe felé, mi epikus, ha ez nem, és a lemez további része is legalább ilyen izgalmas.

Megjelenés: 2013.10.28.
Műfaj: indie rock
Kiadó: Merge
Hallgasd meg:
Értékelés: 9/10

——————————————————————————————————————–

Cults – Static

Emlékszem két éve a nyár szenzációja volt a Cults bemutatkozó lemeze, amely valóban remekül adta át a napsütéses napok hangulatát, kicsit félő is volt, hogy egy ilyen zenekar lemeze vajon az őszi időszakban is működik-e. Azonban mit nem hoz az élet, időközben Madeline és Brian szakítottak, amelynek gyümölcse lett második lemezük a Static. Valószínűleg, amilyen nehéz lehetett egymást elviselniük a stúdióban, annál jobban törekedtek egy tökéletes album elkészítésében. Bár nem mondjuk, hogy jobb lett a mostani lemezük, mint az előző, de továbbra is az indie pop legjobbjai közé tartoznak.

Megjelenés: 2013.10.15.
Műfaj: indie pop
Kiadó: Columbia
Hallgasd meg: High Road
Értékelés: 7/10

——————————————————————————————————————–

Drenge – Drenge

A Drenge annak ellenére, hogy egy angliai testvér pár, Eoin és Rory Loveless duóját takarja, zenéjük alapján sokkal inkább egy amerikai garázs rock zenekarra emlékeztet. Első cím nélküli lemezük igen meggyőző alkotás lett, igaz alig 38 percével pont elég is ebből a lázadó fiatalok agresszióját kivetítő albumból. Szinte letagadhatatlan az olyan csapatok hatása, mint a White Stripes vagy a Black Keys, de hát a legtöbb gitár plusz dob csapatnál őket szokás emlegetni.


Megjelenés: 2013.08.19.
Műfaj: garage rock
Kiadó: Infectious Records
Hallgasd meg: Let’s Pretend
Értékelés: 8/10