Unknown Mortal Orchestra @ A38

Untitled 4

Hétfő este egész sokan ellátogattak a várva várt Unknown Mortal Orchestra koncertre. Köztük voltunk mi is természetesen, és ezt egy percig sem bántuk, hiszen az amerikai-új-zélandi trió hozta a formáját a hajón is.

A holland származású előzenekar (Mozes and the Firstborn) utolsó dalára sikerült megérkeznünk a terembe, ahol ekkor még kevesebben ácsorogtak, mint húsz perccel később, amikor felcsendült az első UMO szám, a The Opposite of Afternoon. Teljesen korrekt volt a hangzás, a srácokkal sem szúrtak ki az élő zene visszásságai.

Eleinte az volt az érzésem, hogy a tagok kicsit unják a dolgot, rezzenéstelen arccal játszották ezt az isteni zenét, no persze lehet, hogy ez ilyen új-zélandi dolog, vagy csak beütött a pálinka. Lehetséges, hogy az utóbbi megtörtént, ha jól értettem a frontember szavait. Szerencsére nem feledkezett meg kommunikálni velünk, elhangzott a sokat hallott „this is our first time here”, aztán kiderült, hogy ez már a harmadik este, amit Budapesten töltenek és, hogy nem vetik meg a pálinkát sem.

Hát váljék egészségükre a fiúknak, főleg ilyen remek koncert után. Van bennük valami szelíd vadság, szerény zsenialitás, bár itt nem Jake Portrait basszusgitáros melegítőnadrágjára gondolok.

Szerintem a hajó is másképp hullámzott ettől a kellemes lo-fi atmoszférától, a koncertteremben meg számról számra fokozódott a hangulat, a How Can You Luv Me, vagy a Monki alatt táncra is pördültek páran. A tetőpont természetesen a záró slágerrel (So Good At Being In Trouble) érkezett, majd a trió elvonult, hogy egy perccel később viszont láthassuk őket a tapsvihar hatására. Toltak egy gyors Swim and Sleep, Ffunny Ffrends, Boy Witch zárást, aztán tényleg elbúcsúztak.

Semmi kétség egyébként, az UMO tagjai rendkívül tehetségesek. Szó sem esett még a hosszú hajú dobosról, Riley Geare-ről, aki igen átszellemülten püfölte dobjait, de Ruban Nielson (énekes, gitáros és egyben a dalok írója) volt számomra a leghitelesebb, aki lenyűgöző gitárszólói mellett jellegzetes táncmozdulatokkal is bírt.

A koncert után jeleztük is elismerésünket egy autogram igénnyel a frontembernek, aki egyébként nagyon szimpatikus volt.:)

Szeleczki Nóra

1476838_655547744466518_218503150_n