Best Albums Of 2013: 10-01.

Untitled 3

Elérkeztünk év végi listánk legjobb tíz lemezéhez, amelyel egyetemben le is zárjuk 2013-as Best Of írásainkat. Az biztos, hogy ez az év nagybetűs év lesz a zenetörténelemben, de ha nagyon őszinték szeretnénk lenni, az-az igazság, hogy idén nem volt egy igazán kiemelkedő lemez sem csak csupa remek album között. Félre értés ne essék imádtuk az idei termést, ha legalább fele ennyi jó lemez lesz jövőre hálásak leszünk a zene istenének, és ahogy eddig a naptárunk mutatja 2014-ben sem fogunk unatkozni.


Album cover for If You Wait10. London Grammar – If You Wait

Ahogy azt most már mindenki tudja a London Grammar egy sokkal ‘vidámabb’ xx, de kár is egymáshoz hasonlítani a két zenekart, hiszen a csodálatos hanggal megáldott Hannah Reid és társai megalkották egyedi hangzásukat. Az If You Wait volt az a lemez idén, amely a legtöbb érzelmet tartalmazta és már alig várjuk a folytatást.

_
Megjelenés2013.09.09.
Műfaj:
 electronic pop
Kiadó
Columbia
——————————————————————————————————————–

09. Is Tropical – I’m Leaving

Az Is Tropical hármasa mindig is egyik személyes kedvenc zenekarunk volt,így kicsit féltünk, hogy második lemezüket már kevésbé fogjuk szeretni. De szerencsére az I’m Leaving egy érettebb zenekar albumát takarja, még akkor is, ha felelevenítjük a Dancing Anymore féle maszturbálós klip momentumait.
_

Megjelenés2013.05.20
Műfaj:
indie rock
Kiadó: Kitsuné 
——————————————————————————————————————–

08. Arcade Fire – Reflektor

Az Arcade Fire negyedik lemeze egy teljesen új oldalát mutatta meg a kanadai zenekarnak. Ugyanis James Murphy felügyelete alatt készült albummal elvezettek minket a diszkók fantasztikus világába. Sokan panaszkodnak mostanában, hogy fölösleges dupla lemezt kiadni, pedig idén többször is kaptunk csillagos ötös alkotásokat, ezek közül az egyik természetesen a Reflektor.
.
_
Megjelenés2013.10.28.
Műfaj:
 indie rock
Kiadó
Merge

——————————————————————————————————————–

07. Atoms For Peace – AMOK

Sajnos nem tudjuk, hogy mikor lesz legközelebb új Radiohead lemez, de annyi szent, amíg kapunk bármilyen formában Thom Yorke által írt számokat addig nem panaszkodunk. Az Atoms For Peace mondhatnánk, hogy egy supergroup (Thom, Flea, Nigel Godrich), de nem fogjuk, mivel utálják. Első közös lemezük az AMOK bevezetett minket ezeknek a nagyszerű zenészeknek a saját kis világába, amelyhez bizony kellő türelem kellett, hogy bele szeressünk.

Megjelenés2013.02.25.
Műfaj:
 experimental rock
Kiadó
XL
——————————————————————————————————————–

06. Savages – Silence Yourself

Sose gondoltuk volna, hogy pont egy csupa csajokból álló zenekar fogja a post-punk műfaj legjobb pillanatait megeleveníteni, erre föl jött a Savages. A Silence Yourself listánk legagresszívabb lemeze, de Jehnny Bett örült éneke és a kemény basszus témák, amik igazán emlékezetessé tették debütüket.


_
Megjelenés2013.05.06.
Műfaj: post-punk
KiadóMatador Records

——————————————————————————————————————–

05. Arctic Monkeys – AM

Őszintén szólva az Arctic Monkeys előző két lemeze sose volt nagy kedvencünk, de végre az ötödik, AM lemezükkel bebizonyították, hogy valójában a vérükben van a rock’n’roll. Először hittük el, hogy már van tökük az egészhez, és kifejezetten örülünk, hogy nem az indies gyökereikhez tértek vissza mint sokan előttük, csak így tovább Alex és csapata.


Megjelenés
2013.09.09.
Műfaj:
 alternative rock
Kiadó:
Domino

——————————————————————————————————————– 04. Queens Of The Stone Age – …Like Clockwork
Hat év után végre új lemezzel tért vissza a sivatagból a Queens Of The Stone Age kollektívája. Josh Homme ezúttal sokkal személyesebb hangvételűre vette a számokat, amelynek következtében megszületett élete egyik legjobb lemeze. Külön meg kell említeni, hogy az I Appear Missing messze az év egyik legjobb száma.

Megjelenés2013.05.31.
Műfaj:
 alternative rock
Kiadó
Matador Records

——————————————————————————————————————–

03. Peace – In Love  

Az elmúlt két évben felvirágzott Birmingham zenei szcénája, de az abszolút győztese a dolognak a Peace négyese lett. Tavalyi remek EP-jük után végre első lemezüket, az In Love-ot is kezünkben tarthattuk, amely a fiatalság minden örömét és fájdalmát összefoglalta. Arról nem is beszélve, hogy fantasztikusak élőben, aminek következtében kimerjük jelenteni, hogy meg van annak az esélye, hogy Britannia következő Arctic-ja legyen.

Megjelenés2013.03.25.
Műfaj:
 indie
Kiadó:
Columbia

——————————————————————————————————————–

02. Foals – Holy Fire  

Az egykori matek rockban utazó oxfordi Foals ötöse ma már Anglia egyik legkedveltebb zenekara lett. Harmadik Holy Fire című lemezükkel hatalmas rajongó táborra tettek szert, sőt élete első headline műsorát is végigjátszhatta a zenekar. Ugyan Spanish Sahara szintű gigasláger most nem szerepelt a lemezen, de a My Number és az Inhaler jobb rádióállomások állandó vendége volt. Azon tanakodtunk nemrég, hogy két lehetőség áll a zenekar előtt, vagy elmennek totál mainstream irányba vagy a szintén oxfordi Radiohead-et követbe kiadják életük legelvontabb lemezét.

Megjelenés2013.02.11.
Műfaj:
 indie
Kiadó
Warner Music

——————————————————————————————————————–

01. Austra – Olympic

2013 legjobb lemezének a kanadai Austra második munkáját, az Olympic-ot választottuk. Hogy miért is? Konkrétan,első lemezüket sikerült agyonhallgatnunk, ami nem is meglepő, hiszen Katie Stelmanis operába illő hangja remekül passzol darkos-dream popjukhoz, csak ezúttal még nagyobb szerepet kapott tehetsége az albumon. De az év legjobb slágere is ezen szerepelt a Painful Like képében, de ha szomorkásabb hangvételű dalokat akartunk hallgatni, akkor meg ott volt a Home vagy a Forgive Me.

Megjelenés2013.06.17.
Műfaj:
 electro-dream pop
Kiadó:
Paper Bag

Best Albums Of 2013: 20-11.

Best Albums Of 2013: 30-21.

Best Albums Of 2013: 50-31.