Caribou az A38 Hajón!

Négy évvel legutóbbi, legendássá vált budapesti fellépése után új lemezzel tér vissza a fővárosba a kortárs elektronika egyik vitathatatlan zsenije, Dan Snaith, ismertebb nevén Caribou. Az október 6-án megjelenő albumról már meghallgatható az első szám, és ez alapján elmondhatjuk, hogy Snaith ott vette fel a fonalat, ahol 2010-ben, a csodálatos Swim lemeznél letette. Élő zenekarral, az A38 minden igényt kielégítő hangzásával, varázslatos, álomszerű zenével – nem vitás, hogy az ősz egyik legjobban várt koncertje ez.

Dan Snaith-t, az eredetleg Manitoba, majd egy jogdíjvita miatt Caribou (azaz rénszarvas) néven működő multiinstrumentalista-énekes-producert a kétezres évek elejének egyik legfontosabb elektronikuzsenei előadójának és producerének tartják – és nem váletlenül. Már a 2007-es Andorra lemez is elnyerte a Polaris-díjat, hogy aztán 2010-ben Caribou előálljon az évtized egyik legjobb – és nem csak műfajában az – lemezével. A Swimegyszerre árulkodott egy félelmetesen sokoldalú zenész és egy különleges zeneszerző sajátos gondolkodásmódjáról: bár alapvetően elektronikus alapokra épült, mégsem volt igazán tánczene, egyszerre volt retrós és modern, lendületes és elringató, józan és pszichedelikus, ötletes és monoton.

Az album és az azt kísérő – Budapestre is eljutó – turné bebizonyította, hogy Caribou az egyik legkomolyabb IDM-arc, Matthew Herberttel és Amon Tobinnal egy lapon említhető figura. Az alapos szöszmötöléssel létrehozott album élő zenekarral hatalmasat ütött, és a 2010-es pesti koncert a mai napig legendás. Nem véletlen, hogy közel fél éve eufóriában várja mindenki az új album bejelentését, és a jó előre belengetett idei Caribou-lemez előkelő helyen szerepelt az összes fontos zenei sajtótermék „legjobban várt lemezek” listáján.

Most már biztos: idén valóban lesz Caribou-album, az Our Love-ot október 6-án jelenteti meg Dan Snaith, és a hírt megerősítendő tegnaptól már meg is hallgatható a beharangozó szám, a Can’t Do without You. Az érdeklődést jól jellemzi, hogy kevesebb mint 24 óra alatt százötvenezren hallgatták meg a Soundcloudon. A lemezzel közel egy időben bejelentették az európai turnét is, és örömmel jelenthetjük, hogy ennek Budapest is állomása lesz, méghozzá az A38 Hajó, ahol nagy valószínűséggel méltó módon szólal majd meg a perfekcionista zenekarvezető produkciója.

Helyszín: A38 Hajó, Budapest
Időpont: 2014.10.17.
Jegyár: 5400 Ft (Sold Out)
Facebook event

Diszkográfia:

– Caribou – The Milk of Human Kindness (2005)
– Caribou – Andorra (2007)
– Caribou – Swim (2010)
– Caribou – Our Love (2014)