Best Albums Of 2014: 10-01.

best of 2014

Végre elértünk 2014-es lemezlistánk végére, összefoglalásként azt kell, hogy mondjuk az idei év viszonylag gyengébb lett, mint a tavalyi, de azért egy rossz szavunk sem lehet az idei felhozatalra sem.Reméljük a következő esztendőben lesz alkalmunk jobbnál jobb lemezekből álló lista összeállításában, de az már jelenleg is biztos, hogy 2015 még sok meglepetést tartogat.

10. MØ – No Mythologies To Follow

A dán Karen Marie Ørsted ismertebb nevén  már korai számaival meghódította az internet hipster rétegét, már csak első lemezére kellett várnunk, hogy meghódítsa a világot is. A No Mythologies To Follow iskola példája annak, hogyan kell egy okos pop lemezt írni, amely egyaránt szerethető a mainstream és alternatív rétegek között is.

Megjelenés: 2014.03.07.
Műfaj:
 indie pop
Kiadó
Chess Club

——————————————————————————————————————–

09. The Horrors – Luminous

Le kell szögezni egyből, hogy a Luminous lett a The Horrors történetének eddigi leggyengébb darabja, mégis volt annyira jó, hogy a legjobb tíz közé szavazzuk. Különösebb változást nem vittek bele a számokba, sőt egy kicsit poposabb hangzású is lett egy-két szám, de mint például az I See You vagy az In And Out Of Sight szétfolyós szintetizátorfüggönyei kiemelték, miért szeretjük őket még mindig.

Megjelenés: 2014.05.05.
Műfaj:
 pszichedelikus dream pop
Kiadó: 
XL

——————————————————————————————————————–

08. Kasabian – 48:13

2014-ben a Kasabian négyese elérte eddigi karrierjének csúcsát a 48:13-al, amellyel egészen Glastonbury headliner státuszáig eljutottak. És miért is? Mert volt bátorságuk új dolgok kipróbálásához. Például ott van a lemez vezető dala az Eez-eh, amelyhez foghatót még sosem hallottunk tőlük vagy a Treat, amely egy konkrét dance szám lett. Sokan utálják már őket túlértékelt népszerűségük miatt, pedig sokkal jobb világban élnénk, ha az ilyen merész zenekarok lennének az ismertebbek.

Megjelenés: 2014.06.06.
Műfaj:
 alternative rock
Kiadó: 
Columbia

——————————————————————————————————————–

07. Clark – clark

Chris Clark hetedik stúdió lemezét cím nélkül jelentette meg októberben, amely egyben az év legjobb electronikus lemeze is lett. Végre újra visszatért korábbi stílus jegyeihez és beleöntötte őket egy sokkal befogadhatóbb, sokkal táncolhatóbb formába. Bár hozzá kell tennünk, hogy a lemez hangulata inkább emlékeztet egy apokalipszis utáni pusztaságra, mint egy csili-vili vidám világra.

Megjelenés: 2014.11.03.
Műfaj:
 electronic
Kiadó: 
Warp Records

——————————————————————————————————————–

Picture of Sun Structures06. Temples – Sun Structures

A ketteringi Temples is azon a kevés idei új zenekar közé tartozik, amelynek sikerült hatalmas sikert elérnie bemutatkozó lemezével. A Sun Structures minden szempontból tökéletes pszichedelikus rock lemeznek sikeredett, amely ugyan nem viszi túlzásba a műfajban megszokott túlkísérletezett részeket (dönteniük kellett, hogy vagy pop számokat adnak ki vagy igazi pszich rock lemezt – lásd Sun Restrucktured), bár azt nyugodtan kijelenthetjük, hogy megszületett a Tame Impala brit kistestvére.

Megjelenés: 2014.02.05.
Műfaj:
 pszichedelikus rock
Kiadó: 
Heavenly Records

——————————————————————————————————————–

05. Klaxons – Love Frequency

Sok évbe telt mire megszületett a Klaxons harmadik lemeze, amelyen közreműködtek olyan előadók, mint Erol Alkan vagy James Murphy. Előző albumukkal ellentétbe újra felvették raves cuccaikat és meginvitáltak minket egy utolsó utazásra a Love Frequency-vel. Méltó lezárása ez, egy egykoron igenis felkapott zenekarnak, de hát mindig is mondták, hogy csak három albumot szeretnének. RIP.

Megjelenés: 2014.06.02.
Műfaj:
 new rave
Kiadó: 
Akashic Records

——————————————————————————————————————–

04. Warpaint – Warpaint

Hasonlóan a Warpaint lemezére is nagyon sokat kellett várnunk, de hasonlóan a The Fool-hoz megérte a várakozást, sőt. Ezúttal már dobosuk Stella is teljes szerepet játszott a számok megírásában és a végén a legendás Flood-ot szerezték meg producernek. Végeredményképpen születtek olyan őrült, szerintük agresszív számok, mint a Disco//Very vagy a CC. Szerencsére minden megmaradt, amit szerettünk bennünk, a szinte jammelésként ható hangulat és mind a négyük kábító ének tehetsége.

Megjelenés: 2014.01.17.
Műfaj:
 alternative rock
Kiadó: 
Rough Trade

——————————————————————————————————————–

03. Wild Beasts – Present Tense

Negyedik lemezére úgy érezte a Wild Beasts ideje új dolgokat felfedezni, méghozzá kettőt is, először is a szintetizátorokat, másodszor pedig a művészileg is értékelhető pop számokat. Ez volt az alap ötlete a Present Tense-nek, amelynek receptje a végén teljesen működött és összességében egy sokkal érettebb anyagot kaptunk, még annak ellenére is, hogy a lemez kevésbé komoly mint elődjei.

Megjelenés: 2014.02.24.
Műfaj:
 art rock
Kiadó: 
Domino

——————————————————————————————————————–

02. Trust – Joyland

Hiába, a torontói elektronikus szcéna hihetetlen jó az utóbbi években (rip Crystal Castles), amelynek egyik kiemelkedő tagja Robert Alfons, vagyis Trust. Hasonlóan bemutatkozó lemezéhez a Joyland is olyan, hogyha elindítja az ember nem bírja abbahagyni sötétebb tónusú electropopját, amely újra meginvitál minket a 80-as, 90-es évek legeldugottabb klubjaiba.

Megjelenés: 2014.03.04.
Műfaj:
 coldwave
Kiadó: 
Arts & Craft

——————————————————————————————————————–

01. Caribou – Our Love

Már előző Swim lemezével megismertette nevét a nagyobb tömegekkel Caribou, amelynek sikerét tovább folytatta szerintünk , 2014 legjobb lemezével az Our Love-al. Egyszerűen nem lehet betelni az olyan számokkal, mint a Can’t Do Without You vagy az Our Love, amely az év legjobb száma is lett egyben. Sokkal személyesebb és intimebb (annnak ellenére is, hogy sokkal kevesebb a szöveg) lemezt kaptunk a matekzseni Dan Snaith-től, aki időközben elmerült a deep house zene világában is Daphni néven. Ennek következtében sokkal kiforrottabb ritmusú alkotások születtek, és már végképp nehéz elhinni, hogy zenekarként működnek.

Megjelenés: 2014.10.06.
Műfaj:
 electronic
Kiadó: 
Merge

——————————————————————————————————————–

Best Of 2014: 20-11.

1 thought on “Best Albums Of 2014: 10-01.

  1. Pingback: Best Albums Of 2014: 20-11. | IndieClub

Comments are closed.