Sziget Fesztivál 2015 programajánló

1430162121_sziget-fb-cover

Idén 23. alkalommal kerül megrendezésre Magyarország és talán már Európa egyik legnevezetesebb fesztiválja, a Sziget. Évről évre növekvő látogató számmal, amelyet nagyrészt már a külföldiek tesznek ki, tavaly már megdőlt a ‘Szitizenek’ száma, ráadásul egyik napon telt ház is volt. Persze mind ehhez egy erős line-up kell, amelyet szerencsénkre idén is sikerült hozni, számunkra a legfontosabb nevek közé tartozik a Foals, Florence + The Machine, az Interpol, az alt-J és még sorolhatnánk. Mint, ahogy minden egyes évben idén is összeszedtük napi bontásban az IndieClub szerint is ajánlott koncertek sorát.

– 1. nap

robbie-williamsA mínusz egyedik nap tavallyal ellentétben nagyrészt csak hazai zenekarokból fog állni, többek között a Nagyszínpadon fog fellépni a ‘Nagy-Szín-Pad’ első két helyezettje a The Biebers és az Ocho Macho, majd az idei Sziget himnuszt író Irie Maffia. Persze a nap egyik legnagyobb neve a jó öreg Robbie Williams, aki valószínűleg nem csak az idősebb hölgyek körében népszerű.

_________________________________________________________________________

0. nap

Florence-The-Machine-new-promo-Tom-BeardKeddre már viszonylag kezd beindulni a fesztivál, hiszen már az A38-on is koncertek lesznek, ahol a kora estét máris az indie rockot játszó holland Kensington-al kezdhetitek, akit a belga soul énekes Selah Sue követ. Sajnos az idei fesztivál legrosszabb ütközése pont a Future Islands-et fogja érni, akik Lettermen műsorában adtak egy instant klasszikus fellépést, hiszen Florence + The Machine-al lesz időben. Welch koncertjére már ezer éve várunk, ráadásul friss harmadik lemezével lesz a nap headlinere. Éjfél körül már a Jungle igazi londoni urban hangzású előadása lesz az A38 fénypontja, persze a bulizni vágyóknak érdemes az Infected Mushroom szettjére maradnia.

_________________________________________________________________________

1. nap

alt-j-tiay-01-credit-gabriel-green_lowSzokás szerint szerdára már teljes hadkészületben lesz a Sziget és már minden egyes színpadon lesz program. A Nagyszínpadon lesz Gogol Bordello gipsy punk-ja, amelyet a The Horrors fog követni, akik lehet már az idénre beígért új lemezükről is fognak játszani valamit. Itt lesz még az ír The Script pop haknija (…), amit az alt-J zseniális fellépése követ és reméljük megérdemelten vezetik a napot. Ha ne tán-tán nem csípnétek az indies hangzást, akkor alternatívaként elnézhettek az Enter Shikari A38-as valószínűleg pogóval túlfűtött fellépésére. Ugyanitt lesz hajnalban Tyler, The Creator rapper polgárpukkasztó előadása, amelyet SBTRKT élő koncertje követ.

_________________________________________________________________________

2. nap

WWDHazudnák, ha nem állítanánk azt, hogy a favorit napunk csütörtök lesz, ugyanis jó pár nagy kedvencünk is ellátogat a fesztiválra aznap. Négykor máris a vadi új lemezes The Maccabees-el kezdjük, akik azért nyugodtan megérdemeltek volna egy későbbi időpontot, majd utánuk jön a The Ting Tings, akiknek létezésén még mi is meglepődtünk. Az A38-on lesz dánia talán legsikeresebb énekesnője , aki már a hajón is bizonyított, hogy ott van a helye a legjobbak között, utána a brit r’n’b énekesnő Elle Eyre tűnik fel. Tavalyi Volt-os koncertje után érkezik a Sziget legjobban várt koncertje (kicsit sem vagyunk elfogultak) a Foals társaságában, akik ráadásul augusztusban adják ki negyedik lemezüket. Sajnos a nap headliner-e Yannis-ék helyett Ellie Goulding lesz, aki azért mégis a jobb mainstream előadók közé tartozik. Az A38 aznapi, talán egész 2015-ös főfellépője az Interpol lesz, akiknek post-punk előadásában sosem lehet csalódni, ráadásul Paul Banks-ék még mindig ott vannak a toppon. Az estét a Camo & Krooked bulijával zárhatjátok.

_________________________________________________________________________

3. nap

2014Kasabian1_EM_150114Harmadik napon sem lesz panaszra okunk, hiszen rögtön az egyslágeres Awolnation társaságában kezdhetjük a napot, akit a görög-walesi származású Marina & The Diamonds várhatóan sikeres koncertje követ. Eközben az A38-on lesz az akár Sziget veteránnak is nevezhető The Subways és a szegény ember “jamesblakje” Jamie Woon. A nap fénypontja a tavalyi Glastonbury főfellépője, a Kasabian lesz, akikkel majd jó nagyokat “eez-eh-hetünk”, ráadásul már jó régen voltak Magyarországon. Azonban nap headliner-e Avicii lesz, de ha igényesebb elektronikus zenét akartok, akkor később nézzetek el Gramatik-ra és Knife Party-ra az A38-on.

_________________________________________________________________________

4. nap

92962667Szombaton ugyan nem lesz túl sok izgalmas név, de annál tartalmasabb és régóta várt előadók lesznek a fellépők között. Első érdekes bulit a Diplo vezetésével érkező Major Lazer fogja tartani, akiket szerintünk elég hülyeség volt berakni a Nagyszínpadra, legalábbis a fesztivál legnagyobb neve a Kings Of Leon elé, akikre ugyan már több, mint tíz éve várnak a hazai rajongók, de például tavaly is jól működtek az élőkoncertek és utána a DJ szettek a Nagyszínpadon, de hát bürokrácia gondoljuk… A38-on igazi női énekesekkel teli este lesz, először is lesz Foxes, aki mainstream popjával kezd egyre menőbb lenni, majd őt követi a fényévekkel komolyabb Paloma Faith. Persze a Nero bulijáról sem szabad megfeledkezni a későbbiekben.

_________________________________________________________________________

5. nap

104180887Utolsó nap igazi “nyugisabb” levezető lesz, legalábbis az indie rajongók számára, ugyanis a Nagyszínpadon csak mainstream nevek lépnek fel, mint a d’n’b-ben utazó Rudimental vagy az eredeti felállással érkező Limp Bizkit. Az idei End Show-t Martin Garrix fogja prezentálni, aki reméljük lesz annyira cool, mint Guetta vagy Harris az előző években (#szarkazmus). Viszont az A38-at elfogják özönleni a visszafogottabb, viszonylag akusztikus koncertek, itt gondolunk olyan nevekre, mint José Gonzales, Kwabs vagy Passenger. A sátor valószínűleg dugig lesz a német Milky Chance rajongóival, akik már első lemezükkel hatalmas sikert értek el, a helyszín további bulijait C2C és Sigma fogja szolgáltatni.